Tájékoztató a rókák orális immunizálásáról

Tájékoztató a rókák orális immunizálásáról

Magyarország a veszettség elleni harcot mindig kiemelten kezelte, hiszen nálunk már 1928-ban a kór bejelentési kötelezettség alá tartozott.

Mivel ebben az időszakban vezették be a kutyák kötelező nyilvántartását és veszettség elleni, évenkénti, megelőző célzatú kötelező immunizálását is, így az ország a harmincas évek végére urbánus veszettségtől, azaz a háziállatoktól, főként az ebektől származtatható fertőzésektől a világon elsők között mentessé vált.

A II. világháború alatt, illetve az azt követő időszakban az urbánus veszettség újra felütötte a fejét, csak az ötvenes évek elejére sikerült visszaállítani a korábbi hoz hasonlóan jó állapotot. 1939-tól Európa északi részéből az addig hazánkban nem ismert járvány, az úgynevezett erdei, vagy más néven szilvatikus veszettség jelent meg és indult hódító útjára, mely 1950-es években érte el hazánk területét, amelynek terjesztésében élenjártak a rókák és a nyestkutyák.

A betegség 1966-ig csak szórványosan fordult elő, ám ezt követően a Dunántúlon robbanásszerűen jelentkezett, így 1971-től már az egész ország fertőzötté vált.

Magyarországon a szilvatikus veszettség elleni küzdelem 1992. őszén kezdődött, mivel ekkor állami költségvetésből megkezdődhetett ötezer négyzetkilométernyi területen a nyugati határhoz közel a rókák szájon át történő, veszettség elleni vakcinázása, csalétekbe rejtett oltóanyaggal. Ausztriában ekkor már komoly eredményekkel folyt a területek mentesítése, de hazánkban is egyre nagyobb területeket vontak be a védekezési programba.

2001-től a Duna-Tisza-közén folytatódott a munka, miközben a Dunántúlon csak úgynevezett vészvakcinázást alkalmaztak, azaz ha egy-egy esetet észleltek, a a veszettségben beteg róka kilövési helyének környékének harminc-ötven kilométeres körzetét szórták meg vakcinával.

2007-től viszont véget ért a Phare-támogatás, ezt követően csak úgynevezett társfinanszírozásban van mód a veszettség elleni védekezésre, amelynek lényeges eleme a repülőgépes kiszórás, illetve a szakszemélyzet általi kézzel történő vakcina-kihelyezés.
 

A megyénkben október 4-9-e között kell számítani az immunizálásra

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendeletben (8. § (5) bekezdés) foglaltaknak megfelelően a szükséges hatósági intézkedéseket (ebzárlat, legeltetési tilalom) ahol szükséges, a hatósági (kerületi) főállatorvosok elrendelték.

A korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos kellemetlenségért szíves elnézésüket és türelmüket kérjük.

Érdekel minket a Te véleményed is!

Comments are closed.